ششم مهرماه هرسال ازطرف سازمان جهانی بهداشت به عنوان روزجهانی قلب نامگذاری شده وهمچنین شعاری برای آن درنظرگرفته می شود. امسال روز جهانی قلب بر ایجاد محیط های دوستدار سلامت قلب تمرکز دارد تا افراد بهترین فرصت ها را برای انتخاب های دوستدار سلامت قلب در محل زندگی، کار وبازی برای کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی خود و اطرافیان خود داشته باشند. ازاین جهت شعار امسال روز جهانی قلب تحت عنوان انتخاب های دوستدار سلامت قلب نامگذاری شده است.
آیا تا به حال به این مسئله فکر کرده ایم که چقدر محیط ما با سلامت قلب ما هماهنگ است؟ اغلب اوقات، افراد را برای داشتن بیماری قلبی عروقی سرزنش می کنیم-تو سیگارمی کشی، تو زیاد می خوری ،تو ورزش نمی کنی! - اما محیط هایی که در آن زندگی، کار و بازی می کنیم تاثیر زیادی بر روی توانایی ما جهت یک انتخاب درست برای سلامت قلب دارد –خصوصا محیط های شهری که بطور فزاینده ای شیوه های زندگی و رژیم غذایی ما را تغییر داده اند .بسیاری ازما در محیط هایی قرار گرفته ایم که حفظ سلامت قلب در آن ها مشکل است :
• فقدان دسترسی به فضاهای سبز
• غذاهای ناسالم در مدرسه
• غرق شدن در جلوه هایی از تبلیغات مواد دخانی و غذاهای فوری (فست فود)
• مواجهه با دود دست دوم دخانیات
تمام این موارد توانایی افراد را برای انتخاب های سالم و دوستدار سلامت قلب، محدود می کنند.
همه افراددر هرمکانی حق انتخاب سالم برای سالم نگه داشتن قلب خود را دارند، اما دستیابی به این حق نیاز به مقدمات و تغییراتی دارد که باید فراهم آوریم، این تغییرات از کجا شروع می شود ؟
خانه ما: باید ببینید چه تغییراتی می توانید انجام دهید تا خانه خود رادوستدار سلامت قلب کنید؟
جامعه ما: باید ببینید جامعه شما چه اقدامی میتواند انجام دهد تا محیط اطراف شما را دوستدار سلامت قلب کند؟
همه مردم ما: توجه کنید چه سیاست های جهانی و ملی می تواند به افراد برای انتخاب های دوستدار سلامت قلب کمک کند؟
چند توصیه :
1) در خانه خود مواد غذایی و غذاهای مناسب برای سلامت قلب نگهداری کنیم.
2)مصرف غذاهای بسته بندی شده که اغلب حاوی شکر ،چربی و نمک زیادهستند، را محدود کنیم.
3) غذاهای مدرسه و محل کار را در خانه و بطور سالم و با روش پخت مناسب تهیه کنیم.
4) مصرف دخانیات را در خانه ممنوع کنیم .
(5 غذاهای مدرسه و محل کار را در خانه و بطور سالم و با روش پخت مناسب تهیه کنیم.
6) فعال باشیم. حتی 30 دقیقه فعالیت در روز می تواند از بروز حمله های قلبی و سکته های مغزی پیشگیری کند.
7) تماشای تلویزیون در خانه را محدود کنیم.
8) برای فعالیت بیرون از خانه، برنامه ریزی کنیم. مانند دوچرخه سواری، پیاده روی یا بازی های ساده درحیاط خانه.
همچنین با مراجعه به یک مرکزپزشکی مقادیر فشارخون، کلسترول خون، قند خون، وزن و نمایه توده بدنی خودمان را اندازه گیری کنیم و در خصوص میزان احتمال خطر ابتلاء به بیماری قلبی عروقی اطلاعاتی به دست آوریم. زمانی که از میزان خطر ابتلاء به بیماری قلبی عروقی خود مطلع شدیم، می توانیم یک برنامه خاص برای بهبود سلامت قلب خود تهیه کنیم . مشاوره با پزشک وکارکنان سلامتی نیز می تواند در صورت لزوم درمورد نوع درمان مناسب ما را راهنمایی کند.
سازمان بهداشت جهانی در آستانه روز جهانی قلب از تمام کشورهای جهان خواسته تا سال ۲۰۲۵ مصرف نمک را سی درصد کاهش دهند. این سازمان میگوید سالانه حدود دو میلیون نفر در دنیا جان خود را بعلت مصرف بیش از حد نمک از دست میدهند. در بسیاری از کشورهای دنیا هشتاد درصد نمک مصرفی در دنیا بعلت خوردن غذاهاییست که از بیرون خریداری میشوند، غذاهایی مثل نان، پنیر، انواع سس و گوشتهای فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس. در دنیا بطور متوسط هر نفر روزی ده گرم نمک مصرف میکند و سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است که مجموع نمک مصرفی در خوردنیهایی که خریداری میشوند، در غذاهای آماده (فست فود) و در غذاهایی که در منزل تهیه میشوند کمتر از پنج گرم در روز باشد، یعنی کمتر از یک قاشق چایخوری در روز. در مورد کودکان و نوجوانان دو تا پانزده سال توصیه بر این است که مصرف روزانه حتی از این هم کمتر باشد.
توصیههای سازمان بهداشت جهانی در باره نمک نيزازاين قرارمي باشد: توجه به برچسب مواد غذایی از نظر میزان نمک، برچیدن نمکدان و سوس از سفرهها، عدم مصرف نمک حین پخت غذا در منزل، کاهش مصرف خوراکیهای شور، عادات دادن ذائقه کودکان به غذای کم نمک، با پرهیز از نمک زدن به غذا و با کاهش خرید خوردنیها و غذاهای آماده میباشد.